januari 16, 2011

Oriflame stänger verksamheten i Iran

MLM Nytt har tidigare skrivit om att Oriflame etablerade sig i Iran under 2008 och att företaget hade en snabb tillväxt. Iran är en perfekt marknad för Oriflame. Kvinnor får inte jobba där de har kontakt med män, vilket gör att det finns en enorm mängd kvinnor som är intresserade av en egen hemverksamhet. I Iran umgås man dessutom mycket i varandras hem och kvinnor träffas ofta i stora grupper, dvs perfekt för Oriflames produktpresentationer. Många Iranska kvinnor älskar dessutom smink och är storkonsumenter. Det var en perfekt kombination och Oriflame växte i väldigt högt tempo.


Men under 2010 tog framgångshistorien slut. Oriflames VD i Iran och flera av företagets konsulenter blev gripna. Myndigheterna anklagade Oriflame, via media, för att vara amerikanska spioner och för att bedriva pyramidspel. Även andra former av anklagelser spreds. Efter en längre tid släpptes först VDn, en svensk medborgare, och efter ytterligare några månader släpptes även konsulenterna. De satt fängslade utan att några formella anklagelser hade riktats mot dem, så det går inte med säkerhet att säga vad Iranska myndigheter hade emot verksamheten. Men det är väl ganska sannolikt att de styrande blev rädda av att tiotusentals vanliga kvinnor var organiserade. En diktatorisk stat tenderar som bekant att vara paranoid.

Oriflame har nu stängt ner verksamheten i landet. För Oriflame som företag innebär det ett intäktsbortfall på omkring 2 %.

Inga kommentarer: